Joël steelt ieders hart
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Heidi
24 Juni 2011 | Togo, Lomé
We vertrekken met Joël naar het hoofdkantoor van Ange, waar we Gabriël en zijn team ontmoeten. Gabriël is de Togolese directeur van Ange en van Mon Refuge. Onze magen zijn al een tijdje aan het grommen en we gaan op zoek naar een maaltijd in de buurt. We gaan af op de guur van brandend houtskool en al snel komen we bij een straatkraampje waar we tussen de hardnekkige rook enkele vrouwen hard zien werken aan de Fofou, de plaatselijke puree gemaakt van de niam wortel, die na het koken gestampt word tot moes. We bestellen een vismaaltijd (met de expliciete vraag: geen vissenkoppen) in een pikante saus en de fofoe en gaan in een bar tegenover het kraam ons tafeltje uitkiezen. De dames brengen de bestelde maaltijd en een apart kommetje met water en waspoeder om onze handen te wassen. Joël smult bijna 2 borden, t lijkt wel of hij ineens voor één week wil eten. Het is feest, dat is duidelijk. Na het eten gaan we langs de plaatselijke kapper die Joël helemaal opknapt. Hoe langer de tijd samen duurt hoe meer je hem ziet openbloeien, hij lacht, zingt en begint zelfs te praten... goh, wat een goed gevoel! We zijn klaar om naar Mon Refuge te vertrekken als we Prosper tegenkomen, een andere jongen van het tehuis Ange. Hij is met een fiets ten val gekomen en zijn dikke teen is zwaar gekwetst... We praten niet meer over Mon Refuge maar gaan meteen met hem naar het hospitaal. Daar ligt de medische staf te slapen op een bank. Het is middag dus is het tijd voor een siësta terwijl enkelen (de ploeg van wacht denk ik dan) kijken naar "Familie" op tv... Het duurt toch al bijna een dik half uur alvorens hij aan behandeling toe is. Eerst een boekje laten maken, dan betalen, dan materiaal laten voorschrijven door de dokter, dan naar de apotheek gaan om het te kopen en dan bij de dokter terugkomen om het te laten behandelen... Onbeschrijfelijk en een beetje frustrerend maar bij hen héél normaal. Ondertussen zitten Christel en ik samen met Joël buiten op een bankje te wachten. Om te tijd te doden, tekent hij wat, verwennen we hem wat met snoep en maken we een praatje met een andere vrouw die aan het ziekenhuis zit te wachten. Het gezichtje van Joël verkleurt als hij Prosper hoort roepen van de pijn. Sylvia is bij hem en ik ben blij dat ik het niet ben deze keer (2 jaar geleden in Senegal weende ik harder dan het kind zelf) Even later komt hij samen met Sylvia opgelucht uit het verzorgingskabinet en gaan we op jacht naar een paar sokken zodat zijn wonde niet teveel is blootgesteld aan het zand. En zo spendeert Sylvia hier haar eigen centjes om van te leven, ik zou het niet anders doen en kan er dan ook alleen maar grote bewondering voor hebben.
Het is toch al bijna 3 u s'middags als we uiteindelijk de taxi nemen naar Mon Refuge. De taxi is zo'n klein toyota busje dat bij ons 20 jaar geleden dienst deed en 7 + 1 plaatsen telt, bij ons dan toch... Met maar liefst 15 proppen we onzelf in het busje voor een tocht van 45 minuten, bijna uitsluitend vrouwen en al snel zit de sfeer er goed in. We delen onze zak snoep met onze reisgenoten en genieten vooral van Joël zijn gelukkige blik in zijn ogen. Hoe verder we ons van Lomé begeven hoe meer hutjes en landbouwhuisjes we tegenkomen. Mon Refuge ligt letterlijk in het groen. Het huis is gloednieuw omgeven door een maïsveld en een klein hutje van de buren. Hier leren we de 2 andere straatjongens kennen, de toekomstige huisgenoten van Joël. Ze maken een praatje, voetballen wat samen. Dit zit goed, Joël voelt zich op zijn gemak. Hier zal hij samen met de 2 andere jongens naar school gaan, het land leren bewerken en kunnen spelen met de andere kinderen in de buurt. Geen blootstellingen meer aan de criminaliteit en het harde leven van de straat maar een oase van groen en rust. We maken een praatje met de buurvrouw en haar kinderen en gaan even een kijkje nemen naar de school en het bijhorend voetbalterrein waar enkele jongeren volop aan hun match bezig zijn... Omdat de avond volop valt besluiten we de taxi terug naar Lomé te nemen. We spreken af met Joël dat we hem volgende week definitief naar Mon Refuge zullen brengen. Dit keer is onze taxi een gewone auto waar we uiteindelijk met 8 en de chauffeur in belanden, comfortabel is anders maar t heeft natuurlijk wel zijn charme! Joël is uitgeput van de avonturen van onze dag samen en verliest al snel zijn gevecht tegen de slaap. De taxi dropt ons in de buurt van het tehuis en zonder verpinken grabbelt hij Christel haar hand vast voor de wandeling terug naar "huis". Ik zie Christel glunderen en slik de emotie van het moment even weg... Joël heeft duidelijk ons hart gestolen.
24 Juni 2011 - 14:02
Kathleen:
Hey Heidi (en Christel,
na het lezen van je eerste verhalen, krijg ik al weer snel het gevoel van bij je vorige reis naar Afrika. Je vertelt het wederom zo pakkend dat het niet moeilijk is om weer "geraakt" te worden door de emoties die jullie verhalen teweegbrengen ! Ik ben ervan overtuigd dat jullie ginder nog veel intensere emoties voelen maar jullie doorzettingsvermogen en vastberadenheid om tijdens jullie verblijf te kunnen doen wat er kan gedaan worden, is zo mooi ! Hopelijk zien jullie de komende dagen nog heel veel glimlachjes zoals de glimlach van Joël ;-). Met veel respect voor jullie beiden en voor Sylvia, stuur ik jullie vele groetjes vanuit België. Doe het nog super goed daar ! Ik denk aan jullie ! Liefs xxx -
24 Juni 2011 - 15:58
Dirk C.:
Doe zeker en vast de groeten van Marleen en Dirk aan Joël. We hebben ons ook meer dan eens over hem ontfermd.