Nanga def ? - Reisverslag uit Boom, België van Heidi Selleslagh - WaarBenJij.nu Nanga def ? - Reisverslag uit Boom, België van Heidi Selleslagh - WaarBenJij.nu

Nanga def ?

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Heidi

16 Juni 2009 | België, Boom

De eerste nacht is warm, onwennig en Om 05.30 is de Iman er weer om mij te wekken. Niet echt superfit, nat in t zweet, een gebroken rug,spring ik vol moed uit mijn bed om een
eerste frisse douche te nemen. Jammer!'t zal voor een andere keer zijn... Vandaag loopt er geen water uit de kranen van Yoff. Ik verfris mezelf met wat natte doekjes, pak mijn koffers uit en vertrek naar het tehuis. Het is op dat moment 7u en het ontbijt voor de talibés is op volle gang. Ze krijgen thee met melk en elk 1/4 van een stokbrood, besmeerd met choco of wat choco moet voorstellen, de originele choco is immers fel verdund met olie om dat ze anders niet toekomen met het dagelijks budget voor het eten. De talibés komen één voor één handjes schudden, de één al wat hevtiger als de andere. De jongste is 13 maanden, de oudtste 17 jaar. Het is confronterend om te zien hoe de kinderen erbij lopen maar het is fantastisch om te zien hoe zij dit tehuis als een echt thuis beschouwen.
Ik begin mijn eerste dag met een trip naar de markt, samen met Clémence, onze kokkin, om er
groenten en vis te kopen. Het is een kleurrijke bedoening, ik weet niet waar eerst te kijken. De goede raad van mijn vader dat ik ervoor moet zorgen dat ik enkel vis eet die
goed is doorgekookt, omwille van de warmte... awel, hij was vooral vergeten te zeggen wat
ik moet doen met de duizenden vliegen die op de vis zitten... en toch, ik merk dat mijn knop hier
al stevig is gedraaid, dit is het dagelijks leven hier, het is niet anders!Straks eet ik gewoon mee met de kinderen en mijn collega's van het tehuis.
Hanne, mijn enige Belgische collega neemt me mee naar de bank, waar een politieagent de deur open doet en alles in de gaten houdt. Ook aan de bankautomaat staat permanent een
agent. Ik wissel mijn eerste euro's want als ik dollars boven haal, fronst de bankbediende zijn voorhoofd en zegt dat hij enkel euro's wil. Met dollars en andere munten kan ik terecht bij dezelfde bank maar in Dakar stad, niet in Yoff, begrijpe wie begrijpe kan.
Het is geruststellend om iemand als Hanne bij mij te hebben, zij is hier sinds september vorig jaar en kent het reilen en zeilen in Yoff. Ze neemt me mee op sleeptouw, ik overspoel haar met mijn vragen en ze maakt met wegwijs.
Bij onze terugkomst heeft Clémence het middageten klaar gemaakt. Mijn hart breekt een eerste keer als ik
zie hoe de talibés met razende honger zich op de grond rond een schotel eten zie verzamelen.
Ze graaien met hun handen in de schotel, hij die het snelst kan eten, heeft het meest...
maar dat is zonder Fatou gerekend. Fatou doet de wondverzorging en is als een moeder voor hen. Hun respect voor haar is groot en als zij haar stem verheft is het even muisstil.
Samen met de medewerkers nemen we plaats op de grond van de klas, sluiten de deur en vinden
zelf even rust gedurende onze maaltijd. Hanne leert mij snel de etiquette van de senegalese eetgewoonten. Eten doe je met rechtse hand, je eet uit dezelfde schotel maar dat wil ook zeggen dat je enkel eet wat voor je ligt, ligt er iets wat je niet wil, dan leg je dat in het midden, wil je van iets een stuk, pak je het bij je, neem je er een stuk van en leg je de rest gewoon weer terug. Uitgebreid tafelen zit er niet in, wanneer je klaar bent is het onbeleefd om te blijven zitten tot de rest klaar is, je verlaat gewoon de groep.
Ik heb zoveel duizenden indrukken en kan ze jammer genoeg niet allemaal neerpennen op één dag. Ik hoop jullie stuk voor stuk mee te nemen in mijn avontuur.
Bedankt voor alle lieve berichtjes, het doet me veel plezier.
x

• 16 Juni 2009 - 19:11

Kitty En Yves:

Dag Haidi

Wat een verhaal! Gezellig om te lezen is je belevenis wel.
    Hopelijk komt er snel een vervolg.
    Ik kijk er al naar uit!

Dikke kussen en knuffels
    Kitty

• 16 Juni 2009 - 20:39

Bénédicte:

Heidi,
    Je bent een fantastische madam, chapeau voor wat je daar allemaal doet en ga doen.
    Heel veel succes en moed en ik ga zeker al je avonturen volgen op je blog
    Groetjes Bénédicte

• 16 Juni 2009 - 20:46

Lies:

Helaba

Fijn om te lezen dat de ervaringen je overspoelen... en dat wij er van hier kunnen van meegenieten. Zo zijn we toch ook een beetje bij je!

Dikke kus en knuffel,
    Lies en Ulrik

• 16 Juni 2009 - 21:48

Jakke:

Superleuk om je verhalen te lezen! Je hebt je daar precies al goed aangepast, maar ik had niet anders verwacht. Doe het daar nog goed!

PS Waar hebt gij leren schrijven? ;-)

• 17 Juni 2009 - 06:39

Michèle:

Hey meid,
    Krijg verdorie de tranen in mijn ogen als ik je relaas lees :-/... pfff, wat een ervaring! Niet echt iets voor mij, maar ik besef wel dat dit je goed kan doen. Het is super om dit zo te kunnen volgen, wat je doet, waar je zit en hoe je dit beleeft. Doe dit daar goed en geniet van elke moment! Dikke knuffel, Michèle x

• 17 Juni 2009 - 10:00

Marie-Laure:

Salut Heidi!
    C'est super de te lire, je vais venir tous les jours vérifier si il y a du nouveau. T'embrasse, vis ton expérience à fond (c'est déjà bien parti),

ML

• 17 Juni 2009 - 10:25

Dirk Snauwaert:

'T is precies alsof ik het allemaal voor me zie gebeuren. Ik ruik, voel en zie wat je meemaakt en besef dat voor ons deze impressie nooit de werkelijkheid kan weerspiegelen. Maar wat jij doet en schrijft biedt ons toch de mogelijkheid om een graantje mee te pikken van wat er elders in de wereld plaats vindt. Doe zo verder en "stay tuned" !

• 18 Juni 2009 - 09:57

Kathleen:

Ongelooflijk hoe jij dit allemaal in realiteit opneemt, het moet hard zijn daar, zeker als het mij al ontroerd door het het lezen alleen! Deze ervaring gaat je nog een sterkere madam maken dan je nu al bent ! Doe dat nog super goed. Knap van je ! Ik lees je binnen een paar dagen nog es ;-)
    Liefs Kathleen

Heidi

Na mijn avontuur met de straatkindjes in Dakar bleef ik de levensomstandigheden van vele kinderen uit Afrika op de voet volgen. Het stond vast dat ik het niet bij deze ene keer zou houden. Zo ging ik op zoek naar een nieuw project en liep ik Sylvia Roovers op het Mano Mundo festival tegen het lijf. Deze dame verkocht al haar hebben en houden om in Togo een nieuw weeshuis te bouwen. Vrienden en kennissen rond haar zijn zo de vzw JOKO TOGO gestart. De klik was er meteen... in augustus stapten mijn nichtje Christel en Pascal, de Bourkinabees uit Dakar (die ondertussen in België woont) de dodentocht voor dit project, wat aardig wat centjes opbracht. En nu is het eindelijk zo ver... het ticket is geboekt en dit keer ga ik niet alleen ... zo zal mijn nichtje Christel mij vergezellen. Op dit blog hoop ik jullie opnieuw te kunnen boeien met onze verhalen over de avonturen in Togo. Ik kijk er in elk geval heel erg naar uit om er nog eens flink tegenaan te gaan! meer info : www.jokotogo.com

Actief sinds 08 Mei 2009